Využití kokosového oleje

Užívání kokosového tuku si v posledních letech získalo velkou oblibu mezi veřejností. Přesto se k němu..

Číst více

Využití kokosového oleje

Užívání kokosového tuku si v posledních letech získalo velkou oblibu mezi veřejností. Přesto se k němu řada výživových poradců staví skepticky a pokládá ho za škodlivou potravinu, kterou přirovnávají k sádlu, protože se skládá převážně z nasycených mastných kyselin. Není však třeba se mu striktně vyhýbat. Dnes už je jasné, že výživová doporučení minulých let dodržovat nízkotučnou stravu nejsou ideální pro naše tělo a může to z dlouhodobého hlediska vést k obezitě.

 kokos a olej

Odborníci se však stále neshodli na tom, co je zdravá vyvážená strava. Nedochází však už k tak masivní propagaci potravin s nízkým obsahem tuku, a naopak se začíná prosazovat tvrzení, že kvalitní tuky by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Někteří jedinci prospívají na vegetariánské stravě, jiným vyhovuje omezení sacharidů.

 

Je třeba rozlišovat rafinovaný a panenský olej. Rafinovaný prochází čištěním při 200 °C a je chemicky upravovaný. Proti tomu panenský se lisuje za studena a neprochází žádnou další úpravou. Při konzumaci proto sahejte vždy a pouze po tom za studena lisovaném, je bezpochyby kvalitnější.

 

Tento tuk je stálý a je vhodný i pro tepelnou úpravu pokrmů. Dodává pokrmům kokosové aroma, což je u asijských a sladkých jídel žádané. Hojně se také používá do raw dezertů.

 kokosový produkt

Využití však nehledejte pouze v kuchyni, široké uplatnění najdete i v kosmetice. Hydratuje a zvláčňuje pokožku a můžete ho používat na obličej místo pleťového krému. Vždy ho nanášejte na navlhčenou pleť, jinak vám může zanášet póry. Lze ho využít na masáže nebo jako přírodní lubrikant, kdy bude zároveň preventivně působit proti nepříjemným kvasinkám. Dobře slouží jako základ pro výrobu deodorantů. V kombinaci se sodou si jím lze dokonce čistit zuby.

 

Přestože studie prokázaly, že nerafinovaná forma oleje není škodlivá, je vhodné střídat různé druhy tuků, zejména těch za studena lisovaných, a nepřehánět to s jejich konzumací a užíváním.